Fort de Barchon

Infotaula de geografia físicaFort de Barchon
Imatge
TipusFort i museu militar Modifica el valor a Wikidata
EpònimBarchon Modifica el valor a Wikidata
Part dePosició fortificada de Lieja Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaBlegny (Bèlgica) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióBarchon Modifica el valor a Wikidata
Map
 50° 40′ 20″ N, 5° 41′ 32″ E / 50.6722°N,5.6922°E / 50.6722; 5.6922
Facebook: lefortdeBarchon Modifica el valor a Wikidata
Monument al costat del fort a Barchon

El Fort de Barchon, a Barchon és un fort llarg de la Posició fortificada de Lieja (PFL) erigida engir de la ciutat Belga de Lieja a la fi del segle xix.

Història[modifica]

Es troba a l'inici de l'altiplà del país d'Herve al nucli de Barchon de la vila de Blegny. S'ha concebut per a protegir el trànsit a la vall del Mosa i la carretera d'Aquisgrà (N3) contra les invasions dels països veïns França, de Prússia i els Països Baixos, que tenien tots vel·leïtats d'annexió de parts o del tot de l'estat belga encara molt jove. Va construir-se el 1888, sota la direcció del general Henri Alexis Brialmont.

A la Primera Guerra Mundial, el fort de Barchon va ser el primer a rendir-se el 8 d'agost de 1914 després de problemes de comandament i d'una amenaça d'asfíxia amb gasos tóxics,.[1][2]

A la Segona Guerra Mundial, el fort modernitzat va resistir del 10 fins al 18 de maig de 1940. Tot i ésser bombardejat per a les Stukes i l'artilleria alemanya va contraatacar i causar pèrdues importants a l'invasor.

Avui[modifica]

Una visita del fort dona una bona il·lustració de l'evolució de l'enginyeria militar entre 1880 i 1940. S'hi troben, entre altres, moltes pintures murals fetes per als soldats. És l'únic fort del qual la torre d'aeració pot visitar-se.

S'hi projecta també un muntatge audiovisual que il·lustra com "tot i acaben per desaparèixer totes les fortificacions construïdes per l'home, els principis majors de la nostra civilització són immortals".[3]

Les visites s'organitzen d'abril a novembre al segon diumenge de cada mes a les dues de la tarda.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fort de Barchon
  1. Les forts 1914 & 1940, ISSN 0033-1872, Fédération du Tourisme de la Province de Liège, pàgina 19
  2. «Centre liégeois d'histoire et d'archéologie militaires». Arxivat de l'original el 2008-08-20. [Consulta: 9 setembre 2008].
  3. Web del servei de turisme de la província de Lieja